Datum

23 april 2021
Expired!

Tid

18:00 - 20:00

Sankt Georgsdagen 2021

Den 23 april firas Sankt Georgsdagen över hela världen och runtom hela Sverige samlas scouter för att minnas den tappre riddaren och sedermera helgonet Sankt Georg.

Årets Sankt Georg-budskap handlar om demokrati och att påverka sin omvärld.

Sagan

Invånarna i staden Selene var drabbade av något fruktansvärt. En stor och hotfull drake bodde i en närliggande sjö. Draken tvingade befolkningen att ge honom två får varje dag att äta. Om folket inte gjorde som han befallde tog han människor istället. Så småningom fick man ont om får i staden, eftersom nästan alla hade offrats åt draken. Man gav därför draken ett får om dagen och därutöver en människa istället för det andra fåret. För att bestämma vem som skulle offras drog invånarna i Selene lott.

En dag ville det sig inte bättre än att kungens av Selene’s dotter drog lotten och skulle ges som mat åt draken. Kungen blev så klart förtvivlad och bad till folket att han skulle få köpa sin dotter fri med guld och silver, men människorna sade nej. Eftersom de hade offrat sina egna barn och kungen hade godkänt drakens krav skulle även hans barn offras. I annat fall lovade befolkningen att bränna kungen. Prinsessan klädde sig därför i fina kläder och guldkrona på huvudet. Hon gick ned till sjön och inväntade att draken skulle komma.

Bäst som prinsessan stod vid sjön kom riddaren Georg ridande förbi. Han fick se prinsessan, nedstämd och ensa

m. Riddaren Georg frågade prinsessan vad som stod på och hon berättade att hon skulle offras till den grymma draken. Georg lovade att rädda prinsessan och i samma ögonblick steg draken ur sjön, vred och arg. Riddaren satte sin häst i full galopp och besegrade draken. Därefter levde staden i frid från den hemska draken.

Detta är en version av sagan och eftersom det är en återberättad berättelse från långt bak i tiden finns det alltid olika versioner beroende på vem det är som berättar den.

Dalby scoutkår

E-post: info@dalbyscoutkar.se
Norra Fäladsvägen 3, 247 52 Dalby
Org.nr 845001-2409

Kontakta oss

Äventyr och kompisar!

Tillsammans kan vi göra mer!
Scouterna ger alla barn och unga chansen att uppleva äventyr tillsammans och växa som individer.

Bli scout nu!

Kårens partners

Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Kakor används till exempel för att ge besökaren tillgång till olika funktioner eller tjänster på webbplatsen, däribland våra tjänster som kräver inloggning. Om du inte vill tillåta lagring av kakor på din dator kan du ställa in detta i din webbläsare. Genom att använda denna webbplats, accepterar du våra riktlinjer för kakor.  Visa detaljer